Jag har, som de allra flesta fiskeintresserade i min ålder, växt upp med ABU i Svängsta som drömfabriken som tillverkade dom där fantastiska rullarna som man bara hade råd att drömma om. Napp och Nytt fanns med hela fiskesäsongen och man provade nya beten så ofta man hade råd. Min första rulle kan ha varit en Record1350 om det fanns sådana. Jag gick till sjöss 1958 så det blev ett uppehåll i fisket några år. Jag köpte min första bättre utrustning 1965. Det var en ABU-Matic 80 som rymde mer lina än dito 70. Den hade bara ett linförarstift men fungerade ypperligt med den nya uppfinningen slirbroms. Till den blev det Ett ABU Caster. Spöet använder jag fortfarande, men rullen har gått till de sälla fiskevattnena eftersom kåpan fick en rejäl smäll och någon ny inte gick att anskaffa.
1970 köpte jag min första Ambassadeur, något min far aldrig fick råd att göra. Han dog 1952 och fiskade nog med en Record 1800 sista året. Min blev en Ambassadeur 6 500 C och till det ett ABU-Diplomat! Jag hade just flyttat hem till Boden och börjat fiska i Luleälven. Rullen sitter nu på ett Michelle Copperstick,  men Dilomatspöet använder jag till en av mina svenska ABU-Matic 170. Det verkar vara outslitligt! Svängsta har fixat nya lindningar till det och mitt gamla ABU Caster. När Amassadeur Mag kom blev det en Mag II och den använder jag fortfarande. För ca tre år sedan blev det en Ambassadeure 6 500 CS Sports-MAG med enkelvev. Den sitter på ett Specialist Cod av ABU-Garcia design. Den kombinationen gör verkligen skäl för ”de tyngsta och längsta med grejer från Svängsta. Jag har testa det även i Australien.
2002 på Tullgarn Swedish Game Fair mötte jag Gunnar Rask Nielsen som demonstrerade
hur man hanterar ett flugspö. Vi blev goda vänner och vänskapen har bara djupnat under åren. Jag hade fått en flugfiskeutrustning, en rulle Eagle Large Arbon 45 samt ett spö Eagle Trout som jag börjat försöka mig på. Gunnar lärde mig på ett föredömligt, pedagogiskt sätt att använda grejerna. Nu är jag fast för flugfisket! För ett år sedan fick jag ett Fenwick Signa trout, designat av Gunnar rask Nielsen som förärade mig spöet och en flugrulle av märket Classic 5/7 Sameo Sweden. Han hade iakttagit hur jag handskas med spö och rulle samt låtit mig prova några av hans spön. Den här kombinationen är nog det optimala just för mig, särskilt som han också lagt på en flytlina med rätt kastviktsfördelning för mig. Nu kan jag ta med mig någon av mina söner på flugfiske efter att ha tränat dem ute på gården. Napp och Nytt är fortfarande en inspirationskälla och en god guide till de rätta dagarna att fiska (även om a bad day´s fishing beats a good day´s work anytime!). Sammantaget har jag bara gott att säga om ABU-Garcias grejer med ett minus för att de bytte kåpa på ABU-Matic 170 och sedan lade ned tillverkningen.
Ett tips till alla som inte har separata fiskegrejer för fiske i riktigt salt vatten eller sötvatten. När ni tar med era grejer på semester och fiskar i saltvatten bör ni alltid avsalta rullarna i en hink sötvatten efter varje användning. Då slipper ni problem. Detta står nog inte i fabrikanternas manualer för rullarna, men borde nog göra det när det gäller rullar som inte är avsedda för havsfiske. ABU-Garcia ingår numera i Pure Fishing men har egen hemsida i Sverige

ABU Garcia Svängsta Pure Fishing Sverige

Miin nya dröm är att så småningom  skaffa mig en Amassadeure Revo STX med veven på höger sida. Jag har aldrig kunnat förlika mig med vänstervevade rullar. Revo verkar vara det optimala valet om man fiskar med multiplikatorrulle.

10
14
16
6
7